Jaarverslag 2022

VAKANTIEPAS 2022

“Maakt van vakantie in eigen stad een feestje” (Moeder van Job, 5 jaar)

“Deze VakantiePas was mijn tweede en ik vind het superleuk. Mijn droom is dat ik alle activiteiten doe in de vakantie” (Mila, 10 jaar)

“Mijn zoontje vond het helemaal geweldig! Bloedfanatiek heeft ie zowel met opa en oma als met pappa en mamma z’n stempels of stickers verzameld. Soms was de stempel nog leuker dan de activiteit zelf” (Moeder van Milo, 4 jaar)

Het was een feestelijke zomer voor de VakantiePas. We organiseerden i.s.m. het Zuiderparktheater een groots gratis openingsfestival. Ruim 1000 kinderen en ouders/begeleiders kwamen naar het Zuiderpark en genoten van de activiteiten en een theatervoorstelling. In dit verslag leest u hoe gebruikers en andere betrokkenen de VakantiePas 2022 hebben ervaren.

Het VakantiepasTeam

Missie

De Stichting VakantiePas wil alle kinderen in het basisonderwijs de kans geven hun talenten te ontdekken én ontwikkelen door ze in schoolvakanties laagdrempelig in aanraking te brengen met sport, techniek, cultuur, kunst, andere mensen en andere omgevingen. Daarom vragen wij musea, theaters, welzijnsinstellingen, bibliotheken en andere aanbieders van activiteiten om korting te geven aan kinderen met een VakantiePas. Ook vragen wij aanbieders om speciale Vakantiepasactiviteiten te organiseren. Zo kunnen kinderen en hun begeleiders hun eigen stad en/of regio spelenderwijs ontdekken en een leuke, actieve en leerzame vakantie hebben.

ZomervakantiePas

De VakantiePas is een boekje (paspoort) voor kinderen van 4 t/m 12 jaar boordevol activiteiten. Deze worden met korting of zelfs gratis aangeboden. Het is een cadeautje van de gemeente Den Haag, het Jeugdvakantieloket en de aanbieders van activiteiten aan de Haagse kinderen en hun begeleiders. De VakantiePas wordt twee weken voor de zomervakantie gratis uitgedeeld aan alle leerlingen van de Haagse basisscholen.

Na twee jaar onzekerheid konden we dit jaar ‘gewoon’ een ZomervakantiePas uitgeven. Aanbieders die vorig jaar nog terughoudend waren, deden weer mee. De samenwerking met Zuiderpark Vakantiepark werd voortgezet en uitgebreid met een startfeest en gratis theatervoorstelling in het Zuiderparktheater.

Video afspelen

Kick off

Een spetterend begin van de zomervakantie in het Zuiderpark, dat was onze grote wens. Daarom zochten we samenwerking met het Zuiderparktheater en organiseerden gezamenlijk een groot startevenement. De focus lag aanvankelijk op een (gratis) muziekvoorstelling, maar al snel kwamen er allerlei activiteiten in en rondom het Zuiderparktheater bij. Organisaties zoals de Haagse bibliotheken, Ooievaarspas en GGD Haaglanden sloten zich aan met activiteiten. Er werd gewiegd in hangmatten, gepingpongd met onbekenden, gebouwd, geknutseld en kaarten gemaakt voor ouderen. We sloten af in tropische sferen met het familieconcert Banwakaboom. De presentatie werd verzorgd door twee jongeren van de Haagse Raad van Kinderen.

Niet alleen in de zomervakantie

De VakantiePas wordt niet alleen gebruikt tijdens de zomervakantie, maar is voor veel kinderen en begeleiders een overzichtelijke gids met plaatselijke en regionale activiteiten voor de rest van het jaar. Handig als inspiratiebron voor kinderfeestjes of weekenduitjes.

Wat begeleiders zeggen

Begeleider van Zoë, 9 jaar: “We hebben verschillende musea bezocht. Zonder VakantiePas zijn de prijzen te hoog. Erg leuk om op deze manier de kids met veel kunst en cultuur in contact te brengen.”

Begeleider van Nadia, 9 jaar: “Sommige activiteiten denk je zelf niet aan en sommige, bijv. musea zijn erg duur voor volwassenen, Met de VakantiePas is het beter te doen. De musea zijn altijd populair bij ons thuis!”

Begeleider van Django, 8 jaar: “Wij hebben dingen gedaan omdat wij ze tegenkwamen in de VakantiePas. Anders hadden wij het niet geweten. En de korting is ook heel fijn.”

Begeleider van Haiden, 10 jaar: “Geweldige manier om kinderen met verschillende activiteiten kennis te laten maken. Ook erg leerzaam en leuk tegelijk!”

Acties

Ook deze zomer organiseerden we weer een paar leuke (win)acties. Zo konden kinderen als ze drie stempels hadden verzameld een gratis ijsje halen bij een aantal aanbieders. Met het inzenden van een leuke actiefoto of -vlog maakten ze kans op vrijkaarten voor One Planet. Er zijn 10 keer 2 vrijkaarten verloot.

Maak een onbekende blij

Een speciale actie (i.s.m. het Zuiderparktheater) om de bewoners van Florence verzorgingshuizen op te fleuren. We riepen VakantiePassers op om leuke kaarten of tekeningen te maken. Deze konden ze in een speciale postbus doen op verschillende plekken in de stad. Ze werden bezorgd in de huizen en in ontvangst genomen door de bewoners.

VakantiePassers denken mee

De Stichting VakantiePas onderzoekt elk jaar het gebruik van en de tevredenheid over de VakantiePas.

Gegevens gebruikers

VakantiePassers kunnen op de website vakantiepas.nl een VipVel (evaluatieformulier) invullen. We vragen onder andere naar het aantal bezochte activiteiten, een rapportcijfer en ideeën voor activiteiten in de volgende editie. Ook vragen we ouders enkele vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld of ze in de VakantiePas activiteiten hebben gevonden waar ze eerder niets van wisten. Het antwoord is meestal bevestigend. Om het inzenden van de VipVellen te stimuleren verloten we prijzen. Dit jaar was de prijs een spannende middag boomklimmen in het Haagse Klimbos voor de hele klas van de winnaar.

 • Waarderingscijfer VakantiePassers 9.1
 • 85% van de begeleiders zegt activiteiten te hebben gedaan die ze zonder de VakantiePas niet zouden hebben gedaan

Wat kinderen zeggen

Aaliyah, 8 jaar: “Ik vind het superleuk. Onze vakanties zijn door vakantiepas erg gezellig. Ik wil ook veel stempels verzamelen.”

Ton, 10 jaar: “Ik vind het leuk om alle ideeën in het boekje te zien en daar heen te gaan want soms weet je niet eens dat het bestaat.”

Ibrahim, 11 jaar: “Ik zit in groep 8 maar ik ga volgend jaar naar de brugklas kunnen jullie een uitzondering maken asjeblieft!”

Lucas, 5 jaar: “Ik vond het erg leuk om met de Vakantiepas nieuwe dingen te ontdekken.”

Tobin, 4 jaar: “De zomervakantie was te kort voor al die leuke dingen. Maar ik heb alvast ideeën opgedaan voor de weekenden of volgende vakanties.”

Wensen voor de VakantiePas 2023

 • Basketbal kamp bij Camp Kumelis, een speler van The Hague Royals. (Sep, 8 jaar)
 • Bij een dokter of een dierenarts helpen. (Noor, 8 jaar)
 • Workshop over computers en media of een kookworkshop. (Ibrahim, 11 jaar)
 • Nog meer winkeltje spelen dan AH, bijvoorbeeld Kruidvat of Etos. (verschillende kinderen)

Denktank

Begin 2022 startten we met de VakantiePas Denktank.
Twaalf kinderen meldden zich aan via scholen en de VakantiepasClub. Ze komen uit verschillende Haagse wijken.
In de loop van het jaar werd het een hechte groep. Ze leerden elkaar kennen door als Vakantiepasreporters op pad te gaan en activiteiten te testen. De Denktankers dachten mee over o.a. de inhoud en vormgeving van de VakantiePas, thema’s en de VakantiepasClub.
Een aantal kinderen ging na de zomervakantie naar de middelbare school. Een belangrijke tip van hen was: Geef ons ook in de eerste twee jaar van de middelbare school een VakantiePas!

Gegevens aanbieders

Aanbieders vragen wij om het aantal bezoekers (kinderen én begeleiders) zo nauwkeurig mogelijk te registreren. Aan het einde van de zomervakantie ontvangen de aanbieders een digitaal evaluatieformulier. Daaruit krijgen we een beeld over hun tevredenheid.

De aanbieders geven als waarderingscijfer voor het totaalproduct VakantiePas een 8.4. Verder zegt 81 % van de aanbieders in 2023 weer met een activiteit te willen meedoen aan de VakantiePas. Dat is minder dan vorig jaar en is te verklaren doordat sommige aanbieders dit jaar in de zomervakantie activiteiten organiseerden, terwijl ze dan normaal dicht zijn. Het waarderingscijfer voor het contact met het VakantiepasTeam is een 8.4.

Dit geeft een stabiel en mooi beeld over de betrokkenheid van de aanbieders. Gezien de abnormale omstandigheden bleef de plaatsingsbijdrage dit jaar onveranderd.

Wat aanbieders zeggen

Florence Oostduin: “De ontmoeting tussen jong en oud is echt heel leuk. Onze bewoners genieten van hun enthousiasme.”

Muziekacademie Den Haag: “Voor onze naamsbekendheid en werving is de VakantiePas een goed kanaal. We willen ook graag iets doen voor de kansarme kinderen in Den Haag – daarom is Muzikant voor een Middag altijd gratis.”

Tennisschool Roelant van Boheemen: “Meer mensen komen zo naar ons park en dat is precies de bedoeling.”

Trashure Hunt: “Het is een hele fijne en effectieve toevoeging aan het mooie doel waar wij mee bezig zijn.”

 • Totaal aantal bezoeken 27.933
 • Aantal activiteiten 96
 • 11 nieuwe activiteiten
 • 16 gratis activiteiten
 • 28 activiteiten van max € 5,-
 • Waarderingscijfer aanbieders 8.3

Ken je omgeving: “Groot bereik. Zonder de VakantiePas kunnen de deelnemers onze organisatie niet zo snel vinden zonder dat wij hoge kosten moeten maken en dat moeten we dan helaas weer doorberekenen. De mensen vinden het aanbod in de VakantiePas ook leuk en gevarieerd zeggen zij. Een andere optie dan de bekende grote dure pretparken of musea.”

One Planet (Museon-Omniversum): “Prima, frequent contact en leuk dat we een extra actie konden oppakken met elkaar!”

VakantiepasClub

De VakantiepasClub is ontwikkeld op vraag van VakantiePassers en hun ouders/begeleiders en biedt een activiteitenaanbod in de herfst- kerst-, voorjaars- en meivakantie. Haagse basisschoolleerlingen kunnen zich op onze website aanmelden als lid en krijgen voor elke tussenvakantie een nieuwsbrief met links naar het activiteitenaanbod en de kortingsbonnen. Tegen inlevering van een bon krijgen de leden VakantiepasKorting. Sinds begin 2020 is het niet meer noodzakelijk het bonnenvel te printen maar kunnen de bonnen (op naam) ook op een smartphone worden getoond. We streven ernaar om in de herfst- en voorjaarsvakantie minimaal 12 activiteiten en in de kerst- en meivakantie 18 activiteiten aan te bieden. 

  Aantal clubactiviteiten per vakantie
totaal
  Voorjaarsvakantie  21
  Meivakantie  25
  Herfstvakantie  20
  Kerstvakantie  24

De VakantiepasClub Den Haag bestaat sinds 2008. Op 31 december 2021 telde de VakantiepasClub 11.000 leden. In 2021 is de techniek achter de registratie van clubleden gemoderniseerd. Dubbele inschrijvingen, onleesbare e-mailadressen, niet-uitgeschreven leden ouder dan 14 jaar en overige vervuiling zijn verwijderd. In 2022 steeg het aantal leden gestaag naar 11.866 op 31 december.

Online activiteiten

De website van de VakantiePas is het verlengstuk van de papieren VakantiePas en onmisbaar voor de digitale VakantiepasClub. De website is steeds in ontwikkeling en ook afgelopen jaar zijn de vormgeving en functionaliteit weer verbeterd.
Op Vakantiepas.nl stonden onder andere de digitale versie van de Zomervakantiepas, nieuwsberichten, fotogalerij en informatie voor de verschillende stakeholders. Alle activiteiten uit de VakantiePas hadden een eigen pagina.

Behalve de website onderhouden we ook social media, vooral Facebook en Instagram. Daar vragen we rond en tijdens de schoolvakanties aandacht voor de vakantiepasactiviteiten. We merkten het afgelopen jaar een toename van het gebruik van Instagram. Het aantal volgers steeg met 60%.

 • Bezoekersaantallen juli – aug: 37.000
 • Bezoekersaantallen totaal: 155.000

Conclusies

Wij zijn blij dat we elke schoolvakantie weer een goed activiteitenaanbod konden presenteren en daarvoor de waardering krijgen van kinderen en aanbieders.

Uit de reacties van ouders en kinderen blijkt dat de papieren VakantiePas nog steeds populair is en voldoet aan een behoefte. Kinderen houden van het bladeren in het boekje en het verzamelen van stempels.

Het aantal ingevulde VipVellen (enquêteformulier) is dit jaar weer hoger dan vorig jaar, maar nog niet terug op het niveau van de jaren daarvoor. Haagse kinderen en hun begeleiders waarderen de VakantiePas met een gemiddelde van 9.1. Dit mooie cijfer legitimeert de investering in het uitgeven van de VakantiePas. We zullen in 2023 onderzoeken hoe we nog meer kinderen/begeleiders kunnen motiveren om een VipVel in te vullen.

 • waardering gebruikers 9.1
 • waardering aanbieders 8.3

Financiering

De totaalbegroting 2022 is gedekt. Het aantal sponsoren en adverteerders was op niveau. Een aantal aanbieders dat moeite had met het betalen van de plaatsingsbijdrage konden we gratis opnemen door een eenmalige extra bijdrage van de gemeente Den Haag. Daarnaast adopteerden een aantal scholen pagina’s en verkochten we VakantiePassen aan BSO’s, scholen buiten het verspreidingsgebied en particulieren.

Opdrachtgever en deelfinancier van de VakantiePas is de gemeente Den Haag, productgroep Jeugd van de Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn.
Het Jeugdvakantieloket van de gezamenlijke Haagse Fondsen heeft voor het zevende achtereenvolgende jaar een substantiële bijdrage geleverd.

Bureau en medewerkers

De Stichting VakantiePas had in 2022 twee parttime werknemers in vaste dienst en een tijdelijke medewerker van maart t/m juli; verder werken we met vrijwilligers en stagiairs.

Coördinatie, communicatie en samenstelling
Elice Nengerman

Administratieve ondersteuning, communicatie en samenstelling
Kim Koreman

Visuele communicatie / PR & marketing
Sander Nap en Ida van Esch

Vrijwilligers
Femke van Amerongen (social media)
Wouter Berkes (webbeheer & ontwikkeling)
Sjoerd Faas (advies en zakelijke ondersteuning)
Gertien van Goudoever (advies en zakelijke ondersteuning)

Bestuur (vrijwilligers)
Voorzitter: Rob Vergeer
Secretaris: Jojet de Graaf
Penningmeester: Manuela Rotella
Algemeen bestuurslid: Leontine Diemel

Aanbieders VakantiePas 2022

ADO Den Haag Voetbalkampen
Albert Heijn
Aloha
Archeon
Arthena
Art-S-Cool
Avifauna
Avonturia De Vogelkelder
Bibliotheek Den Haag
Boerderij ’t Geertje
Bootcamp4kids
Boulderhal De Campus
Bowling Scheveningen
Buurtboerderij De Nijkamphoeve
Camping Geelenhoof
Catamaranschool Zeehelden
Das Glück
De Naaierij
DE Visagieschool
Drievliet
Dunea N.V. / De Tapuit
EHRC Marathon
Escher in Het Paleis


Filmhuis Den Haag
Florence Oostduin
Gamecity
Glow Golf Scheveningen
Groene Hart Camping
Haags Historisch Museum
Haags KunstAtelier
Haags Theaterhuis
Haagse Bos app
Haagse Eitjes
Hart Beach Surfschool
Het Haagse Klimbos
Huis van het boek
Juni Lekkernijen
Jutterskeet Ome Jan
Ken Je Omgeving
Kids eiland
Kinderboekenmuseum
Kinderopvang 2Samen
Klimmuur Den Haag
Kunstmuseum Den Haag
Landwinkel Pennings
Laurant Styling
LEGOLAND® Discovery Centre


Lindobeach
Lunchroom Op de Hoek
Lunchroom Thuis
Madurodam
Mama Roos
Manege Berestein
Mauritshuis
Midgetgolf Zuiderpark
Monkey Town Den Haag
Museon-Omniversum
Museum Beelden aan Zee
Museum Panorama Mesdag
Museum Volkenkunde
Muzee Scheveningen
Muziekacademie Den Haag
Muziektheater Briza
Nationaal Videogame Museum
Natuur- en Milieueducatie
Parkoers
Plukkerij Framblij
Rijksmuseum Boerhaave
Rijksmuseum de Gevangenpoort


Rijksmuseum van Oudheden
Stoomgroep West Zuiderpark
Stoomtrein Katwijk Leiden
Technika10
Tennisschool Roelant van Boheemen
The Hague Boat
Theater & Filmhuis Dakota
Trampoline Centrum Scheveningen
TrashUre Hunt
Vlinders aan de Vliet
Waterkant Roeibotenverhuur
Waterpolo Residentie
WE ARE NATURE
Willemsvaart
WSDH Streetsport
Youseum
Zinderin Kunst
Zuiderparktheater

Sponsors

Stichting VakantiePas

Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag
070 362 89 08

info@vakantiepas.nl
www.vakantiepas.nl
facebook.com/vakantiepas
Instagam.com/vakantiepas